Creta, GR

15.73°C
Few Clouds
SP_WEATHER_Σαβ
15.86°C / 21.82°C
SP_WEATHER_Κυρ
16.77°C / 22.27°C
SP_WEATHER_Δευ
17.32°C / 23.23°C
SP_WEATHER_Τρι
19.72°C / 25.05°C
SP_WEATHER_Τετ
15.66°C / 20.67°C
SP_WEATHER_Πεμ
15.04°C / 20.15°C

ΤΑΦΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΩΝ

Τάφοι Βενιζέλων


Ο πρώτος τάφος του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο ιερός, ιστορικός ναός του προφήτη Ηλία, στα Χανιά, βρίσκεται στη θέση «Φρούδια Ακρωτηρίου». Το κτίσμα ανάγεται στις αρχές του 16ου αιώνα, με μορφή και χαρακτηριστικά Βενετσιάνικης τεχνοτροπίας.

Είναι δίκλιτος ναός, αφιερωμένος στους δύο (2) σημαντικούς προφήτες-προφήτη Ηλία και Ελισσαίο του οποίου Ελισσαίου το κτίσμα είναι το αρχαιότερο.

Ναός της εποχής της Ενετοκρατίας. Βρίσκεται στη θέση «Φρούδια», στο χώρο που τάφηκαν οι Βενιζέλοι. Αρχικά είχε κτιστεί το μικρότερο, προς νότον, κλίτος του Προφήτη Ελισσαίου, σε εντελώς απλή μορφή. Κατά τα μέσα του 16ου αιώνα προστέθηκε ο μεγαλύτερος ναός του Προφήτη Ηλία, αφού κατασκευάστηκε στον αρχικό βόρειο τοίχο τοξωτό άνοιγμα επικοινωνίας.

Οι δύο ναοί αποτελούν τυπικό δείγμα της μεταβατικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής μέχρι το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, στο χώρο κυρίως της Δυτικής Κρήτης. Ορισμένες πηγές μαρτυρούν την ύπαρξη Μονής στην περιοχή: Στο χάρτη της Μαρκιανής βιβλιοθήκης της Βενετίας (17ος αιώνας) ανάμεσα στα μοναστήρια του Ακρωτηρίου Μελέχα φαίνεται και το «μοναστήρι του Αγίου Ηλία» (Προφήτη Ηλία).
Image

Ο τάφος του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου στα χιόνια.
Image

Από τον τάφο του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο Άγγλος ιερωμένος και περιηγητής του 18ου αιώνα Πόκοκ, αναφέρει ότι είδε στην ίδια περιοχή ερείπια Μονής. Κατά τα τέλη του περασμένου αιώνα ο ναός αποτελούσε ανεξάρτητη ενορία στην οποία λειτουργούσε ιερομόναχος της Αγίας Τριάδας. Μέχρι το 1983 εξυπηρετούνταν από τους ιερείς της Ευαγγελιστρίας. Έκτοτε αποτέλεσε ξεχωριστή ενορία, με παρεκκλήσιο τον Άγιο Γεώργιο Κουμπελή. Ο Ναός επισκευάστηκε με δαπάνες του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου μετά από βομβαρδισμό του 1897. Αργότερα «ανακαινίσθηκε» με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η αρχική του μορφή. Με τη συνεργασία του τωρινού ιερέα,Εμμανουήλ Μπιτζανάκη, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκαν το 1987 εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασής του. Σύντομα αρχίζουν και εργασίες αναστήλωσης του βενετσιάνικου καμπαναριού.

Ο ναός πριν το έτος 1972, ίσως και από παλαιότερα, περιστοιχίζεται από το χωριό Προφήτης Ηλίας.

Κατά το έτος 1973 και μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση υπό του Κράτους και προς τιμή των ενταφιασμένων εδώ-του Εθνάρχου Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου και του υιού του Σοφοκλή Βενιζέλου- ο χώρος διαμορφώνεται στη σημερινή του μορφή, ως μνημείο Εθνικής εμβέλειας.

Ιστορικά κατέχει εξέχουσα θέση στο Πανελλήνιο και σ΄ αυτό το σημείο ανατρέχουμε στα γεγονότα του 1897 όπου στο καμπαναριό του ιερού ναού τοποθετείται η σημαία της Επανάστασης του τελευταίου ξεσηκωμού του Κρητικού λαού, για την ανάκληση της ελευθερίας του, γεγονός το οποίο επιτεύχθη.

Αργότερα, μετά την εποποιία του 1940-1941, ο χώρος επιστρατεύεται από τους Γερμανούς, ως χώρος κεντρικής τροφοδοσίας πολεμικού υλικού. Ο δε ναός χρησιμοποιήθηκε ως ιδιαίτερος χώρος διαμονής του διοικητού.

Με την πάροδο των ημερών, ένας γέροντας παρουσιάζεται στον διοικητή και τον παρενοχλεί, κάνοντάς του τη ζωή δύσκολη.

Παρατηρώντας, λοιπόν, ο διοικητής τις εικόνες και ιδιαίτερα του Προφήτη Ηλία, αντιλαμβάνεται ποιο είναι το πρόσωπο που τον ενοχλεί και το οποίο δεν είναι άλλο από τον Προφήτη Ηλία.

Διατάζει, λοιπόν, εκκένωση του ναού και επιτρέπει στους κατοίκους του χωριού, να τον επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα και να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Δεν είναι όμως, αυτό το μόνο, άξιο θαυμασμού, αλλά και άλλα πολλά.
Αλλά αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι μετά την απελευθέρωση και επιστρέφοντας οι κάτοικοι στα σπίτια τους, ενώ ο χώρος ήταν ακόμη γεμάτος πολεμικό υλικό (νάρκες – βλήματα - χειροβομβίδες), κανείς από τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά, που πολλές φορές έπαιζαν μέσα στο χώρο αυτό, δεν έπαθαν τίποτα, κατά θαυμαστό τρόπο, που αποδίδεται, στην προστασία των, υπό των Προφητών.

Σήμερα ο Ιερός Ναός, αποτελεί το κέντρο λατρείας, μιάς αναπτυσσόμενης ενορίας και όχι μόνο, προσφέροντας καθημερινώς τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Γνωρίζουμε, ότι τα πολλαπλά, θαυμαστά γεγονότα, που έχουν αφετηρία τον Ιερό μας Ναό, δεν είναι δυνατόν, να απαριθμηθούν, ούτε να γραφούν, διότι προσκρούουμε στο καθήκον εχεμύθειας για την κάθε προσωπικότητα που ηλεήθη από τη Χάρη των Προφητών, με θαυμαστό τρόπο.
Image

Ο ιερός, ιστορικός ναός του προφήτη Ηλία.


Ελπίζουμε με την πάροδο του χρόνου και με τις δικές σας αναζητήσεις να διαφωτίσουμε όσους θέλουν να γνωρίσουν και μέσω αυτής της σελίδας-εκκλησιαστικά, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου μας.